"Først og fremmest er det et rigtig spændende initiativ, der nu er i gang med denne borgersamling, både for klimaet, men også for udvikling af nye demokratiformer, der kan medvirke til større involvering af almindelige mennesker i de politiske beslutninger. Heldigvis lever vi i en kommune med en kommunalbestyrelse, der ikke er bange for at involvere borgerne – se bare på de mange opgaveudvalg.
Men til klimaet.
Gentofte kommune bør se alle sine aktiviteter igennem ud fra et klimahensyn. Lad mig komme med et eksempel: Kommunen er i gang med at renovere fortove; de gamle fliser bliver taget op, alle brosten taget op, nye fliser lagt, brostenene lagt tilbage og et stykke asfalt lagt ind mod ejendommene. Det ”koster kassen!”
Måske kunne kommunen nøjes med at udbedre de værste skader på fortovene, så os gamle ikke går og falder. Så kunne en del af pengene bruges på noget mere klimavenligt: Udbedring af cykelstierne, så flere kommer op på cyklen. Vi har i dag flere cykelstier, som er de rene ”pukkelpister”. Det skyldes bl.a. at kommunen ikke sikrer sig, at lapperne på cykelstierne efter indlæggelse af fjernvarme (en god klimating) ikke er pukler.
Hvis man som jeg kører på elcykel, kører man ret hurtigt, men det er nærmest livsfarligt på nogle cykelstier. Det er i hvert fald ikke noget, der får flere til at anskaffe sig en elcykel. Og det så vi jo gerne ud fra et klimahensyn.
Jeg tror, at hvis den grønne omstilling skal fremmes – og det skal den – så skal det tættere på borgernes dagligliv. Det kan man gøre ved at styrke lokale borgerfællesskaber. Vi har dem allerede rundt om i kommunen, men i al for ringe udstrækning. Her tænker jeg især på vejlaug og vejfællesskaber.
Måske kunne man fra kommunens side hjælpe med at initiere flere fællesskaber og give dem inspiration til, hvordan man kunne gøre dem mere grønne: deleordninger, fælles redskaber og værktøjer, hjælp til reparationer, bytteordninger, mv., men også dele erfaringer fra de steder, hvor vejfællesskabet fungerer, fx med nabohjælp, vejfester, mv.
Jeg ser for mig et korps af inspiratorer, nogle aflønnet og mange frivillige, som tilbyder assistance til at komme i gang. På min lille vej i Hellerup havde vi for 40 år siden, da vi alle var unge og havde børn, et stigelaug, som indkøbte en høj stige i fællesskab, og som ellers sørgede for sociale aktiviteter. Der er stort set intet fællesskab på vejen i dag, men jeg tror kun, der skal en gnist til at få det i gang igen.
Tilbuddet kunne markedsføres på de sociale medier, fx på Facebook-gruppen ”Det sker i Hellerup”.
Midlerne? Måske fra renovering af fortove?
Jeg tror, at borgerne gerne vil have grønne nabofællesskaber, når de kan opleve fordelene ved dem.
I ønskes al mulig held og lykke med jeres arbejde."